جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ جمعه ۲۸ ارديبهشت


 
  • پیام به هجدهمین دورۀ همایش «حکمت مطهّر»
  • میزان زکات فطره و کفّاره در سال ۱۴۰۳
  • پیام در پی شهادت سردار مجاهد، سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • شرکت در ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • پیام در پی ارتحال عالم‌جلیل‌القدر آیت‌اللّه آقای حاج سید محمّد موسوی بجنوردی «رضوان‌اللّه‌علیه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت آيت‌الله آقاى حاج شيخ عبدالقائم شوشترى«رضوان‌الله‌عليه»

  • -->

    در زمینه فقه / رساله توضیح المسائل- احکام / احکام خوردنی ها و آشامیدنی ها
    حيوانات حلال گوشت و حرام گوشت‏

    صفحه 329


    مسئله 2159- اگر حيوان حلال گوشتى را ذبح شرعى كنند، خوردن گوشت آن حلال است، خواه اهلى باشد مانند گاو و گوسفند يا وحشى باشد مانند آهو و بز كوهى، همچنين اگر حيوان حلال گوشتى را كه وحشى است شكار كنند، حلال است.

    مسئله 2160- از حيوانات دريايى فقط ميگو و ماهى فلس‏دار حلال است و ساير حيوانات آبى از قبيل نهنگ و خرچنگ و قورباغه و امثال اينها حرام مى‏باشد.

    مسئله 2161- گوشت شتر، گاو، گوسفند، آهو، گوزن، گاو وحشى، قوچ، بز كوهى و گوره خر حلال است، و همچنين گوشت پرندگانى مانند انواع كبوتر، كبك، تيهوج، قطا، مرغ خانگى، انواع گنجشك و امثال اينها حلال است، گوشت پرستو حلال، ولى كشتن آن مكروه است، چنان‌که خوردن گوشت اسب، قاطر، الاغ و هدهد كراهت دارد.

    مسئله 2162- حيواناتى كه نيش و چنگال دارند مانند شير، پلنگ، گرگ، روباه و گربه و همچنين حيواناتى نظير فيل، خرس، بوزينه و خرگوش كه مسخ‌شده نام دارند و همچنين حشرات و خزندگان مانند موش، مار، سوسمار، عقرب، سوسك، مگس و كرم و همچنين پرندگانى كه چنگال دارند مانند باز، عقاب و كلاغ، حرام گوشت مى‏باشند.

    مسئله 2163- معمولًا پرندگان حلال گوشت از حرام گوشت به دو راه شناخته مى‏شوند:

    اوّل: هنگام پرواز، بال زدن آنها بيشتر باشد از نگه داشتن بال، پس پرنده‏اى كه بال زدنش بيشتر باشد حلال است و پرنده‏اى كه بيشتر بال را نگه مى‏دارد حرام است.

    دوّم: پرنده‏اى كه سنگدان يا چينه‏دان يا انگشت جدايى مانند شَست انسان دارد حلال و پرنده‏اى كه اينها را ندارد حرام است.

    مسئله 2164- تخم و شير از حيوان حلال گوشت حلال است و از حيوان حرام گوشت حرام است، و تخم ماهى كه به آن خاويار مى‏گويند اگر از ماهى فلس‏دار باشد حلال است.

    مسئله 2165- اگر شك داشته باشيم حيوانى حلال گوشت است يا حرام گوشت، خوردن گوشت و شير و تخم آن حلال است.

    صفحه 330

    مسئله 2166- هر حيوان حرام گوشت چه اهلى باشد مثل گربه و چه وحشى باشد مانند شير، پلنگ و عقاب، اگر ذبح يا شكار شود، گوشت و پوست آن پاك است، گرچه خوردن آن حرام است؛ مگر سگ و خوك كه نجس العين هستند و با ذبح يا شكار پاك نمى‏شوند.

    مسئله 2167- حيوان‌هايى كه خون جهنده دارند (يعنى حيوان‌هايى كه اگر رگ آنها را ببرند خون از آن جستن مى‏كند) خواه حلال گوشت باشند يا حرام گوشت، اگر به خودى خود بميرند، نجسند، ولى حيوان‌هايى كه خون جهنده ندارند مثل مار و ماهى، اگر به خودى خود بميرند پاك هستند، گرچه خوردن آنها حرام است.

    مسئله 2168- حيوان حلال گوشت وحشى در صورتى با شكار كردن پاك و حلال مى‏شود كه بتواند فرار كند يا پرواز نمايد، بنابراين بچّه آهو كه نمى‏تواند فرار كند و بچّه كبك كه نمى‏تواند پرواز نمايد، با شكار كردن پاك و حلال نمى‏شود.

    مسئله 2169- اگر از شكم حيوان زنده، بچّۀ‌ مرده‏اى بيرون آيد يا آن را بيرون آورند، خوردن گوشت آن حرام است.

    مسئله 2170- اگر چيزى را كه روح دارد از حيوان زنده جدا نمايند، مثلاً دنبه يا مقدارى گوشت از گوسفند زنده ببرند، نجس و حرام مى‏باشد.

    اجزاء حرام حيوانات حلال گوشت‏

    مسئله 2171- پانزده چيز از حيوانات حلال گوشت حرام است:

    1.‌ خون.

    2.‌ فضله.

    3.‌ نرى.

    4.‌ فرج.

    5.‌ بچّه‌دان و جفت.

    6.‌ غدد كه آن را دشول مى‏گويند.

    7.‌ تخم كه آن را دنبلان مى‏گويند.

    8.‌ چيزى كه در مغز كلّه است و به شكل نخود مى‏باشد.

    9- مغز حرام كه در ميان تيرۀ پشت است.

    صفحه 331

    10.‌ پيى كه در دو طرف تيرۀ پشت است.

    11.‌ زهره‏دان.

    12- سپرز (طحال).

    13.‌ بول دان (مثانه).

    14.‌ حدقۀ چشم.

    15.‌ چيزى كه در ميان سُم است و به آن ذات الاشاجع مى‏گويند.

    مسئله 2172- خوردن چيزهاى نجس و همچنين خوردن چيزهاى خبيث كه طبيعت انسان از آن متنفّر است، گرچه پاك باشد نظير آب دماغ و همچنين چيزى كه ضرر دارد و داعى عقلائى بر آن نيست مثل خاك و گِل و مواد مخدّر، حرام است، ولى خوردن كمى از تربت حضرت سيّدالشّهدا«سلام‌الله‌علیه» براى شفا اشكال ندارد، بلكه مستحب است.

    مسئله 2173- خوردن يا استعمال انواع موادّ مخدّر مانند ترياك، هروئين، حشيش و نظاير آن و همچنين استفاده از قرص‌هاى مخدّر و روانگردان و نظاير آن، كه انسان را از حالت عادى خارج مى‏كند، حرام است.

    مسئله 2174- استعمال دخانيات نظير سيگار، قليان و پيپ، مخصوصاً براى جوانان، سزاوار نيست و اميد است اين عيب به طور كلّى از دامن مسلمانان زدوده شود.

    مسئله 2175- اگر با حيوانى نزديكى كنند، همه چيز آن نظير سگ و خوك نجس است، و اگر از حيوان‌هايى باشد كه از گوشت و شير آنها استفاده مى‏شود نظير گاو و گوسفند، بايد آن حيوان را ذبح كنند و لاشۀ آن را بسوزانند، و اگر از حيوان‌هايى باشد كه از آن استفادۀ سوارى مى‏كنند مثل اسب و الاغ، بايد از آن شهر بيرون برده شود، و در هر دو صورت بايد خسارت آن را كسى كه با آن نزديكى كرده بپردازد.

    مسئله 2176- حيوانى كه خوراك آن بر حسب عادت منحصر به مدفوع انسان شده است، همه چيز آن نجس است و در صورتى كه آن را استبراء كنند، يعنى تا مدّتى آن را از خوردن نجاست باز دارند به نحوى كه ديگر نگويند نجاست‏خوار است، پاك مى‏شود.

    مسئله 2177- آشاميدن شراب حرام و در بعضى از اخبار بزرگترين گناه شمرده شده است و اگر كسى‏ آن را حلال بداند، در صورتى كه متوجّه باشد كه لازمۀ حلال دانستن آن تكذيب خدا و

    صفحه  332

    پيغمبر مى‏باشد، كافر است. از حضرت امام جعفر صادق«سلام‌الله‌علیه» روايت شده است كه فرمودند: شراب ريشۀ بدي‌ها و منشأ گناهان است و كسى كه شراب بخورد خدا و فرشتگان و پيغمبران و مؤمنين او را لعنت مى‏كنند و تا چهل روز نماز او قبول نمى‏شود و روز قيامت روى او سياه است و زبان او از دهانش بيرون مى‏آيد و آب دهان او به سينه‏اش مى‏ريزد و فرياد تشنگى او بلند است.

    مسئله 2178- منظور از شراب، هر مايع مست‌كننده‏اى است نظير عرق و آبجو و مانند اينها و نوشيدن آن حتّى يك قطره و كمتر از آن نيز حرام است.

    مسئله 2179- سر سفره‏اى كه در آن شراب مى‏خورند، اگر انسان يكى از آنان حساب شود، نبايد بنشيند و از چيز خوردن از آن سفره هم بايد اجتناب كرد، هرچند غذاى حلالى باشد.

    مسئله 2180- اگر كسى بداند مسلمانى حوائج ضرورى دارد، مثل اينكه خود او يا زن و بچّۀ او گرسنه يا تشنه‏اند يا بى‏لباس يا بى‏مسكن هستند و بتواند حوائج ضرورى او را برآورد، رفع آن حوائج بر هر كسى كه بداند واجب است.

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365